Henrik Vuornos

Kokoomus, Uusimaa.

Blogi

Mitä olette tekemässä Uudenmaan ja Helsingin kansanedustajat?

Hallituksen valmistelee pikavauhtia lopullista esitystään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Kesällä lausunnoille lähetetty esitys valmisteltiin lähestulkoon salassa kuulematta kunnolla kuntia tai palveluiden järjestäjiä. Kesän aikana olemme saaneet vihdoin analysoida uudistuksen vaikutuksia. Arviot ovat karmaisevaa luettavaa. Hallituksen itselleen asettama aikataulu antaa vaikutelman, että lausuntokierroksella saatua massiivista palautetta ei edes tulla ottamaan huomioon.

Jos uudistus toteutettaisiin, se tuhoaisi kunnat sellaisessa muodossa kuin me ne nyt tunnemme. Kaupunkien kyky investoida kasvuun ja tulevaisuuteen olisi uudistuksen jälkeen mennyttä. On myös surkeaa kuvitella tilannetta, jossa ainoa keino sopeuttaa kuntataloutta on leikata koulutuksesta, koska se on ainoa suuri menoerä, joka kunnille jäisi. Tätä emme halua. 

Maakuntauudistuksen taloudelliset vaikutukset pääkaupunkiseudulle ovat rajut. Pelkästään Helsingin osalta uudistus tarkoittaisi yli 140 miljoonan euron ja Espoon osalta yli 40 miljoonan euron pakkoleikkauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Esimerkiksi Espoon osalta summa vastaisi koko vanhusten kotihoidon ja mielenterveyspalveluiden lakkauttamista. Vantaalla uudistuksessa taas poistuisi 15 miljoonaa enemmän verotuloja kuin sote-menoja. Tämä pakottaa Vantaan ja muut suuret kaupungit leikkaamaan koulutuksesta tai korottamaan veroja. 

Koronakriisi on haastanut koko terveydenhuollon. Hoitojonot ovat räjähtäneet käsiin, terveydenhuollon henkilöstö on venynyt äärimmilleen ja kustannukset ovat kasvaneet huimasti. Edessä on vuosien työ, jotta sosiaali- ja terveydenhuollossa päästään takaisin edes normaalille tasolle. 

Kriisin keskellä hallitus haluaisi myllertää täysin koko sote-alan ja ajaa sen vuosien epävarmuuden tilaan. 

Sote-uudistusta on yritetty kohta kaksi vuosikymmentä kaikilla mahdollisilla hallituskokoonpanoilla. Valmista ei ole tullut. Nyt on aika muuttaa ratkaisevasti suuntaa. Hylätään ajatus massiivisesta hallintoreformista, uudesta hallinnon tasosta ja koko järjestelmän uudistamisesta kertaheitolla. 

Vaihtoehtoinen tie on luottaa kuntakenttään. Leijonanosa uudistuksen tavoitteista voitaisiin saavuttaa esimerkiksi asettamalla pienimmän nyt esitetyn maakunnan väestöpohja minimiksi palveluiden järjestämiselle, antaa kunnille vastuu muodostaa ehdon täyttävät perusterveydenhuollon -ja sosiaalihuollon kuntayhtymät ja koota erikoissairaanhoito nykyistä huomattavasti leveämmille harteille viiden yliopistollisen keskussairaalan ympärille. 

Tilanteen karuudesta kirjoitti tänään Helsingin Sanomissa myös HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen. Tuomisen mukaan hallituksen malli uhkaa koko hyvinvointivaltion perustuksia. HUS on laskenut, että koko Uudenmaan rahoitus putoaisi uudistuksen seurauksena 400 miljoonaa euroa nykytilanteeseen verrattuna. Tämä tarkoittaisi HUS:ssa 1 500 hoitajan, lääkärin tai muun henkilökunnan irtisanomista. Muualla Uudenmaan sotessa se olisi vielä yli kaksi kertaa enemmän.

SDP ja Vasemmistoliitto ajavat valtiojohtoista sotea eteenpäin ideologinen kiilto silmissä seurauksista välittämättä. Keskusta on valmis hyväksymään kaiken, sillä luohan esitys heidän unelmiensa maakuntahallinnon ja rakentaa kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmän päälle uuden massiivisen rahansiirtomallin Uudeltamaalta muualle Suomeen. 

Se mitä ei voi ymmärtää, on RKP:n ja erityisesti Vihreiden sitoutumista tähän katastrofaaliseen uudistukseen ja esitettyyn malliin. Vihreiden kansanedustajista puolet tulevat Helsingistä ja Espoosta – siis kaupungeista, joiden sosiaali- ja terveyspalvelut ja talouden pohjan uudistus murskaa voimakkaammin. Eikö Vihreiden eduskuntaryhmä ymmärrä vai halua ymmärtää tätä? Onko into hallituksessa oloon niin suuri, että puolentoista miljoonan suomalaisen karu kohtalo uudistuksessa ollaan valmiita hiljaisesti hyväksymään?

Vähintään tähän helsinkiläiset ja uusmaalaiset ansaitsisivat vastauksen. 

 

Daniel Sazonov

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Helsinki

Henrik Vuornos

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Espoo

Sakari Rokkanen

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vantaa