Henrik Vuornos

Kokoomus, Uusimaa.

Blogi

Kokoomuksen Vuornos: SAK:n esitys irtisanomisjärjestyksestä syrjii nuoria

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tyrmää SAK:n esityksen lakisääteisestä irtisanomisjärjestyksestä. Lakisääteinen irtisanomisjärjestys tarkoittaisi, että työnantaja joutuisi yt-neuvotteluissa suosimaan talossa pisimpään olleita. Vuornoksen mukaan esitys on järkyttävä nuorten työntekijöiden ja yritysten tuottavuuskehityksen näkökulmasta.

”SAK tarjoaa nuorille kylmää kättä. Esitys antaa nuorille viestin, että teidän osaamisella tai ahkeruudella ei ole mitään väliä, vaan haluamme suosia pitkään työsuhteessa olleita yli teidän. Tämä esitys lietsoo sukupolvien välistä vastakkainasettelua tarpeettomalla tavalla”, sanoo Vuornos.

”Jos yritys joutuu turvautumaan irtisanomisiin, on ehdottomasti järkevintä, että yritys pitää kiinni parhaista työntekijöistään. Työntekijän tuottamaa lisäarvoa ei voi mitata yrityksessä vietetyillä vuosilla, vaan osaamisella. Se, että nuoret työntekijät joutuisivat lähtemään ensin, vaikka olisivat pidempään työskennelleitä osaavampia tai ahkerampia, on täysin järjetön ajatus”, jatkaa Vuornos.

Vuornoksen mukaan SAK rakentaa kahden kerroksen työmarkkinoita, joissa pitkissä ja vakaissa työsuhteissa olevien asemaa parannetaan, ja uusien työntekijöiden sekä työttömien asemaa heikennetään. 

”SAK:n esitys on edunvalvonnallinen esitys, jolla pyritään parantamaan jo töissä olevien hyväosaisten asiaa nuorten ja työttömien kustannuksella. Näin röyhkeää esitystä ei ole työmarkkinajärjestöiltä tullut pitkään aikaan”, sanoo Vuornos.

”20-30 vuotiaat nuoret ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet hyvin vaikeassa työmarkkina-asemassa talouden matalasuhdanteen vuoksi. Kesätöitä tai ensimmäisiä työpaikkoja on ollut hyvin vaikea saada. Nämä nuoret ovat joutuneet tekemään valtavasti töitä työllistyäkseen ylipäänsä. Olisi törkeää vetää matto tämän taantuman ikäluokan alta”, jatkaa Vuornos.

Vuornos kehottaa SAK:n hyväpalkkaista hallitusta asettumaan epävarmassa työmarkkinatilanteessa olevan nuoren asemaan.

”Tämä esitys on kuin märkä rätti nuorten työntekijöiden kasvoille. SAK osoittaa esityksellään täyttä tietämättömyyttä siitä, miten epävarma nuorten työmarkkina-asema tällä hetkellä on”, päättää Vuornos.

Lisätiedot:

Henrik Vuornos

Puh. 044 253 4444