Henrik Vuornos

Kokoomus, Uusimaa.

Blogi

Euroopan Unionia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

Eurooppalainen vakaus on ollut viime aikoina kovemmalla koetuksella kuin vuosiin. Ennennäkemätön turvanhakijoiden joukko on haastanut eurooppalaisten yhteiskuntien solidaarisuutta. Viimeaikaiset terroriteot ovat aiheuttaneet epävakautta, pelkoa ja kärsimystä eurooppalaisten joukossa. Sisäänkääntyminen ja nationalismi ovat nostaneet päätään ympäri Eurooppaa.

Yhtenäistä Eurooppaa uhataan tällä hetkellä monesta suuntaa. Se on valtava riski suomalaisille arvoille ja suomalaisuudelle. Eurooppalaiset arvot ovat viimeiset vuosikymmenet olleet tiiviisti myös suomalaisia arvoja. Emme voi katsoa sivusta, kun tärkeimmälle arvoyhteisöllemme kaivetaan kuoppaa.

Eurooppalaisuuden synonyymiksi on vuosikymmenien saatossa muodostunut vapaus. Työn, ihmisten, pääomien ja palveluiden vapaa liikkuvuus on meille eurooppalaisille nykyään lähes itsestäänselvyys. EU-sääntely pakottaa meidät avaamaan entisen ajan rakenteita kilpailulle ja markkinoille. Sananvapaus, lehdistönvapaus, ihmisoikeudet ja rauha ovat kaikki eurooppalaisuuden ytimessä. Eurooppalaisuus on vapautta sen parhaissa muodoissaan.

Sanotaan, että vapaus on aina yhden sukupolven päässä kuolemasta, mikäli sitä ei suojella. Sama kohtalo uhkaa myös Eurooppaa, mikäli emme ota tosissamme eurooppalaisten arvojen ja Euroopan Unionin puolustamista.

Globaalissa maailmassa haasteet ylittävät kansallisvaltioiden rajat. On helppo kuvitella, että vetäytymällä syrjään ongelmat ratkeavat. Nykypäivän ongelmia ei kuitenkaan ratkaista yksin. Tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä ja eurooppalaista integraatiota.

Euroopan Unioni on aina vahvistunut kriisien kautta. Niin käy varmasti nytkin, mutta sitä ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. On aika lopettaa murehtiminen ja osoittaa johtajuutta arvojemme puolesta.